Geplaatst op 20 maart 2025

Antibioticaresistentie is een van de grootste uitdagingen voor de moderne gezondheidszorg. Resistente bacteriën maken het steeds moeilijker om infecties te behandelen, met langere ziekenhuisopnames, hogere zorgkosten en verhoogde sterfte tot gevolg. Bij BModesto erkennen we dat we slechts een kleine schakel zijn in een complex systeem. Toch streven we ernaar bij te dragen door een stabiele beschikbaarheid van essentiële antibiotica te ondersteunen en tekorten waar mogelijk te verminderen.

De uitdagingen: antibioticaresistentie en medicijntekorten

Antibioticaresistentie ontstaat vooral  door het onjuist of overmatig gebruik van antibiotica. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is resistentie een van de top tien bedreigingen voor de volksgezondheid wereldwijd. De belangrijkste factoren die bijdragen aan deze groei zijn:

  • Overmatig gebruik in de gezondheidszorg
  • Gebruik in de veeteelt en landbouw
  • Onjuiste of slechte hygiëne
  • Internationaal reizen en globalisering
  • Gebrek aan nieuwe antibiotica

Antibioticaresistentie

Een eerstelijns antibiotica scan van Nivel onder Nederlandse huisartsen gaf aan dat ze over het algemeen goed de richtlijnen volgen, maar er bij een aantal veelvoorkomende diagnoses grote verschillen waren in de mate van richtlijnnaleving, zoals bij middenoorontsteking en blaasontsteking. Veel factoren spelen een rol bij het voorschrijven van antibiotica. Denk bijvoorbeeld aan veronderstelde patiëntverwachtingen en de impact die een volle wachtkamer heeft op een huisarts, die daardoor beperkte tijd ervaart om in gesprek te gaan met de patiënt over het al dan niet voorschrijven van een antibioticum, aldus Nivel.

Vooral in landen met een laag en gemiddeld inkomen hebben bovenstaande factoren mogelijk grote impact. Heiman Wertheim, afdelingshoofd en hoogleraar medische microbiologie in het Radboudumc, zegt dat het verbeteren en uitbreiden van bestaande methoden om infecties te voorkomen, zoals handhygiëne, toegang tot diagnostiek, regelmatige reiniging en sterilisatie van apparatuur in gezondheidszorgfaciliteiten, beschikbaarheid van veilig drinkwater, effectieve sanitaire voorzieningen en het gebruik van kindervaccins, jaarlijks meer dan 750.000 sterfgevallen in verband met AMR (Anti Microbiële Resistentie) zou kunnen voorkomen in landen met een laag en gemiddeld inkomen.

Medicijntekorten

Een andere reden voor grotere antibioticaresistentie is door tekorten aan cruciale medicijnen. Zonder een stabiele medicijnvoorziening worden zorgverleners gedwongen om minder effectieve alternatieven voor te schrijven, wat het risico op resistentie vergroot. De belangrijkste manieren waarop tekorten dit probleem verergeren zijn:

  • Onjuiste vervangingen van antibiotica
  • Gebruik van breed-spectrum antibiotica
  • Onvolledige behandelingen
  • Verhoogd risico op ziekenhuisinfecties
  • Illegale of minder gecontroleerde alternatieven

Zo schrijft Oxford academic dat tekorten aan medicijnen zoals tuberculosemedicatie en penicilline G benzathine artsen hebben genoodzaakt alternatieven te gebruiken die minder effectief zijn of ongeschikt voor bepaalde patiëntgroepen, zoals zwangere vrouwen.

Deze situaties illustreren o.a. hoe onjuist en overmatig gebruik van antibiotica en medicijntekorten de druk op de gezondheidszorg verhogen en bijdragen aan het resistentieprobleem.

Onze rol in een complexe keten

Als parallelimporteur van medicijnen biedt BModesto ondersteuning in het aanpakken van medicijntekorten. Onze aanpak omvat drie kernprincipes:

  • Vroege signalering van tekorten
    Door nauwe samenwerking met apothekers, ziekenhuizen en groothandels herkennen we tekorten vroegtijdig en kunnen we snel inspelen op de behoefte. Dit helpt zorgverleners om de meest geschikte behandelingen te blijven bieden.
  • Toegang tot internationale geneesmiddelen
    Ons uitgebreide netwerk binnen en buiten Europa stelt ons in staat medicijnen te leveren die lokaal niet beschikbaar zijn. Dit helpt tekorten te overbruggen, zoals bij antibiotica die van cruciaal belang zijn voor specifieke behandelingen​.
  • Kwaliteit en transparantie
    We opereren binnen de strikte Europese regelgeving en waarborgen dat alle medicijnen voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Dit biedt zorgverleners het vertrouwen dat ze de juiste middelen gebruiken.

Door onze inspanningen ondersteunen we zorgverleners bij het volgen van richtlijnen, verminderen we de noodzaak om minder effectieve alternatieven te gebruiken, en bevorderen we therapietrouw.

Zorgen rondom innovatie

Een andere belangrijke zorg in de strijd tegen antibioticaresistentie is dat de pijplijn voor nieuwe antibiotica ontoereikend is, blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van antibacteriële middelen in klinische en preklinische ontwikkeling van de WHO. De situatie zal waarschijnlijk niet snel verbeteren, omdat de antibioticapijplijn zeer kwetsbaar is door factoren zoals lange R&D-tijdlijnen en de grote kans op mislukking. Bovendien is er onvoldoende innovatie om de meest kritieke bedreigingen aan te pakken.

Ook zien we dat farmaceutische bedrijven zich helaas steeds meer terugtrekken uit antibioticaprojecten vanwege lage winstgevendheid. Dit leidt tot een tekort aan nieuwe behandelingen voor resistente infecties. Lopende initiatieven zoals de Amerikaanse PASTEUR Act bieden hoop door financiële prikkels te bieden voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Echter, toegankelijkheid en betaalbaarheid blijven een uitdaging.

Op de langere termijn zorgen deze ontwikkelingen voor een schrikbarende kostenstijging. Een studie van de Quadripartite en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) toont aan dat antimicrobiële resistentie (AMR) wereldwijd kan leiden tot extra zorgkosten die oplopen tot 412 miljard USD per jaar, evenals verlies aan arbeidsdeelname en productiviteit ter waarde van 443 miljard USD, als er onvoldoende actie wordt ondernomen.

Samenwerking voor de toekomst

Alleen door een goede samenwerking in de keten kunnen we bijdragen aan het verbeteren van de beschikbaarheid van essentiële medicijnen. Bij BModesto proberen we een verschil te maken door goede relaties met onze leveranciers te onderhouden en de continuïteit van medicijnvoorziening te waarborgen bij het vinden van voorraad in een Europees of MRA-land. Vervolgens pakken we en re-labelen we deze voorraad weer in onze faciliteiten om, in samenwerking met de IGJ en de farmaceut. Zo ondersteunen we onze klanten – en indirect de patiënten – met betrouwbare en tijdige leveringen.

Heeft u vragen of wilt u weten hoe wij kunnen bijdragen aan uw medicijnvoorziening? Neem contact met ons op. Samen kunnen we een verschil maken!